Terassin laudoitus - opas

Terassin laudoitus voidaan toteuttaa monella tavalla, eikä varmasti ole yhtä ainoaa oikeaa. Seuraavassa esitettynä yksi tapa, jolla saat varmasti suoran ja laadukkaan lopputuloksen kohtuu ajassa.

Periaate

Perusidea on, että asennat tietyin välein yhden laudan tarkalleen suoraan ja tarkalleen oikealle etäisyydelle mittaamalla sen suhteessa ensimmäiseen lautaan. Sen jälkeen jaat väliin jäävien lautojen raot tasaisesti kiilojen avulla. Valmiita kiiloja saa rautakaupoista tai vaikka Biltemasta, mutta niitä on myös helppo tehdä itse pöytäsirkkelillä.

Miksi en vain kiinnitä yhtä lautaa kerrallaan välikapuloiden avulla?

Käytännössä terassilaudat eivät aina ole tarkalleen saman levyisiä ja vaihtelua voi esiintyä jo yhden laudan sisällä. Nämä erot ovat voineet jo syntyä sahalla, taikka laudoissa on eri määrä kosteutta ja ovat siksi eri levyisiä. Jos käytät tasapaksuja palikoita lautojen välissä (esim. vanerilappuja) ja kiinnität yhden laudan kerrallaan edellisen kylkeen, alkaa lautojen suunta hetken päästä vaeltamaan ja joudut jatkuvasti tarkistamaan tilanteen ja hieman kompensoimaan heittoa. Turhauttavaa ja hidasta puuhaa.

Materiaali

Ennenkuin aloitat, kannattaa hieman tarkastella käytettävien lautojen leveyttä. Kaupasta ostettu esim. 28x120 ei välttämättä ole juuri 120mm leveä. Se voi olla enemmän tai vähemmän, kosteudesta riippuen. Mitä leveämpi lauta, sitä suurempi on kosteusvaihtelun merkitys. Usein esim. painekyllästetty terassilauta on hyvin kosteaa ostettaessa. Kannattaa siis varautua siihen, että asennuksen jälkeen, lauta kutistuu leveyssuunnassa muutamia millejä.

Aloituslauta

Ensimmäiseksi sinun tulee valita aloituspaikka ja tarkka lautojen suuntaus. Merkitse nyt ensimmäisen laudan ulkoreunan linja runkoon. Jos ensimmäistä lautaa ei ole helppo merkata, koska sen ulkoreuna ylittää rungon, merkitse seuraava lauta huomioiden haluttu rako.

Aloituslauta

On äärimmäisen tärkeää, että saat merkattua tarkalleen suoran linjan, koska siitä riippuu kaikkien seuraavien lautojen suoruus. Kun sinulla on kaksi pistettä joiden kautta lauta kulkee, voit merkata linjan räpsylangalla, mutta varmempi on jos pystyt merkkaamaan linjan laserilla välttääksesi mahdollisen heiton räpsäyksessä. Jos laseria ei ole saatavilla, voit myös käyttää linjalankaa.

Valitse mahdollisimman suora lauta ja kiinnitä se paikalleen siten, että jokaisen koolauksen kohdalla tarkistat, että lauta tulee tarkalleen haluttuun kohtaan. Tässä kannatta käyttää pikapuristimia, joilla laudan saa tarkalleen paikalleen ennen ruuvausta. Jos yksi lauta ei ylety loppuun saakka, kiinnitä kaikki tämän linjan laudat paikalleen.

Mittalauta

Mittalauta on lauta jonka etäisyys mitataan aloituslaudasta. Oletetaan, että käyttämäsi lauta on 28x120 ja haluamasi rako 4mm. Valitse lautojen määrä joiden välit uskot voivasi tasata kiilojen avulla. Tässä ei kannata ahnehtia. Mitä kierompia laudat ovat, sen vaikeampi on saada useita hyvin tasattua. Jos tarvitset jatkoja lautoihin, valitse pariton määrä jotta mittalaudan jatkos kohta on sama kuin aloituslaudassa.

Oletetaan, että laitat mittalaudan ja viimeisen kiinnittämäsi laudan väliin viisi lautaa kiiloilla tasaten. Lasket mittalaudan paikan: 6 x (laudan leveys + rako). Eli tässä tapauksessa 6 x 124mm = 744mm. Tämä mitta on etäisyys ensimmäisen laudan ulkoreunasta mittalaudan etureunaan.

Mittalauta

Merkitse tuo 744mm mittanauhalla koolaukseen suunnilleen, jotta tiedät mihin sijoitan seuraavan mittalaudan. Sijoita mittalauta (tai mittalaudat, jos jatkoja) paikalleen. Tarkista nyt mittaamalla, että uusi lauta on tarkalleen 744mm etäisyydellä aloituslaudasta ja nyt kannattaa taas käyttää pikapuristimia. Puristamalla laudan koolaukseen varmistat myös, että laudan sijainti ei myöhemmin muutu, kun se ruuvataan kiinni.

Tee sama laudan toiselle päälle. Ruuvaa päihin yhdet ruuvit.

Tarkista nyt laudan suoruus mittaamalla sama etäisyys esim 1/4, 1/2 ja 3/4 laudan pituudesta, aina koolauksen kohdalta. Jos etäisyys heittää, käytä pikapuristinta oikaisemaan lauta työntämällä sitä koolauksesta (useilla pikapuristimilla voi sekä puristaa, että työntää). Kun mitta on saatu oikeaksi, purista lauta kiinni puristimella, ruuvaa kiinni ja tarkista seuraava kohta.

Tee sama mahdollisille jatkoille.

Kiilaus

Voit nyt täyttää syntyneen välin laudoilla.

Laita nyt kiila jokaisen koolausvälin jokaiseen rakoon. Säätämällä kiilojen korkeutta saat raot tasattua. Älä käytä voimaa, muuten lautoihin jää painaumat kiiloista ja kiilat on myöhemmin hankala irroittaa.

On erittäin tärkeää, että laudat ovat tasaisesti koolauksia vasten ennenkuin aloitat ruuvauksen. Jos laudan toinen reuna on irti koolauksesta (lauta on hieman propelli), sen etäisyys viereiseen lautaan muuttuu kun se ruuvataan kiinni. Lisäksi, mikäli lauta on voimakkaasti kierteellä, ei ruuvi välttämättä jaksa vetää lautaa suoraksi vaan kierteet korkkaavat ja kiinnityksestä tulee löysä. Käytä siis taas puristimia painaaksesi lauta tasaisesti koolausta vasten ennen ruuvausta taikka voit ruuvata palikan koolausraon kohdalta painamaan lautoja alaspäin.

Kun väliin laitetut laudat ovat ruuvattu paikoilleen. Voit asentaa uuden mittalaudan kuten teit aiemminkin. Seuraavan mittalaudan etäisyys ensimäisestä laudasta on tässä tapauksessa 2x744m, sitä seuraavan 3x744mm jne. Sen sijaan, että mittaisit etäisyyden edellisestä mittalaudasta, mittaa niin kauan kuin mitassa riittää pituutta ensimmäisestä laudasta. Näin vältät pienet mittavirheet.

Lopputuloksena on laudoitus joka on suora, tasarakoinen eikä sen tekeminen aiheuttanut ikäviä yllätyksiä.